Isnin, 12 Disember 2011

Novel Andai Itu Takdirnya



Tajuk : Andai Itu Takdirnya
Pengarang : Siti Rosmizah
Penerbit : Buku Prima Sdn Bhd
ISBN : 978-983-3669-65-3
Mukasurat : 588 Halaman
Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri yang pada ketika telah mula ada getaran buat Aleya.

"Salahkah Leya mencari sedikit bahagia? Mengapa Leya tak pernah dapat merasainya? Hina sangatkah Leya sebab beribu dan berbapakan orang miskin? Memang Leya miskan tapi Leya juga jugak ada maruah diri."

Terjadinya suatu perkara yang menyatukan mereka. Tapi kerana terlalu ego, sombong dan mementingkan darjat, begitu hina Aleya dilayan Syed Aizril.

"Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak-anak saya juga telah menjadi anak yatim sebelum masanya. Sembilan bulan saya mengandung mereka tanpa suami di sisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling."

Kuasa cinta, tiada siapa yang dapat menghalang. Mereka kembali bersatu atas penyesalan Syed Aizril. Ketika ingin menyulam bahagia dan menyemai kasih antara dua hati, munculnya Sharifah Emilin, sepupu kepada Syed Aizril yang membuat onar. Sharifah Emilin yang penuh di hatinya dengan ego, bongkak dan iri hati ingin menunaikan dendamnya pada Aleya yang dianggap merampas Syed Aizril yang konon dianggap sebagai kekasihnya. Namun, di hati Syed Aizril, hanya Aleya yang bertakhta.

"You dengar sini Zril, dendam I tak habis kat sini. I bersumpah, I akan pastikan hidup you musnah...musnah sebagaimana you musnahkan hidup I. I takkan lepaskan you. You tetap akan jadi milik I. I janji Zril, I janji."

Namun, ada kalanya cinta mereka teruji di tengah jalan. Kerana keegoan seorang lelaki yang menuncak, Syed Aizril telah melakukan kekhilafan yang hanya merugikan dirinya sendiri dan hampir-hampir menyebabkan dia kehilangan cinta sucinya.

"Leya jangan tinggalkan abang. Kembalilah sayang, kembalilah. Jangan teruskan perjalanan itu. Berilah abang peluang untuk membahagiakan Leya. Hentikan perjalanan itu sayang, pandanglah ke belakang walaupun cuma seketika."

Salahkah Aleya kerana memilih Syed Aizril dalam hidupnya?

"Namun dia terleka sebentar dengan kebahagiaan palsu yang diciptakan oleh suaminya. Habis manis sepah dibuang. Dia akhirnya menjadi pengemis cinta pada suaminya sendiri. Akhirnya dia telah terluka untuk kedua kalinya tetapi kali ini kelukaannya lebih dalam hingga meragut nyawanya sendiri. Itulah kisah perempuan yang bernama Nur Aleya binti Idris."

Cinta...cinta telah menjadikan Aleya, gadis yang pendiam dan berperibadi sederhana, seorang yang kuat, tabah, tegas dan berani, walau dalam hatinya penuh cinta dan kasih.

"Selama aku miniti liku-liku kehidupan yang penuh onak dan duri ni, aku tidak pernah pasrah dalam hidupku. Andai itu takdir-Nya sebelum menggapai bahagia aku redha. Namun sampai waktu apabila aku tidak mampu bertahan lagi, hatiku lebih keras dari kerikil."

Cinta...cinta telah mengubah Syed Aizril yang ego dan sombong kepada seorang yang sangat menghargai cinta dan kasih sayang.

"Leya, abang janji dengan nama ALLAH abang akan menjaga Leya hingga ke nafas yang terakhir. Percayalah sayang. Leya takkan keseorangan lagi. Abang sayang Leya dengan penuh hati abang."

Rabu, 30 November 2011

Enjoy!!EnjoY!!



assalamualikum...

yes..betapa happynya nabila hari ni..xsangka exam SPM dah abis.blh raya la nabila pas ny.
blh tgk tv,blh men game,blh bka blog lama2 n mcm2 lg la..so enjoy..huhu!!dugaan nabila dh tamat.xyah bjaq byk2 dh.xyah pantang mkn dh..tnggu result SPM lak la..hikhik.pas ny nabila nk enjoy puas-puas.tp xmelebiha batas2 agama la..hehehe..rasa mcm nk menjerit pon da.nk jerit nk gtau kt semua owg yg SPM dh abis.dah xjd budak kolah dah...abah pon xberleter byk dh la sal study2..ewm..rasa tenang,aman dan damai..
pas ny nabila nk g cari duit.nk kumpul byk..blh beli mcm2 yg nabila nak.xph susah-susah nk mengharap duit abah ngn mak nabila lg..hikhik.keja kt na?keja kt kdai kain mak nabila la..apalagi nk susah-susah cr keja.
keja dpn mata ja..hahak.xyh p keja ngn owg len bab nty susah.t kna buli truk2.ish..ish..enjoy!!enjoy!!

wassalam

Ahad, 27 November 2011

Hari Yg Dinanti

assalamualaikum..

wahhh!!lg 2 hari nk abis periksa..xsabaqnya....pas exam ny,nabila ley enjoy.huhu!!masa yg d'tunggu2.
harap2 exam kimia n bio ny nabila buat lg t'baek la..sb 4 hari study kimia n bio dlm masa 5jam lak 2.
pas exam,nabila tlg mak kt kedai la..dpt duit lak 2.ley kumpul byk2.x sbq tul la...hikhik..tp yg xbesnye nabila
demam lak hari ni.tu yg bt nabila runsing 2..nk study,jd xlarat...mampoih la nk jwb exam cm na la nty.
nmpknya kna byk b'sbq la dlm keadaan nabila yg xsht ny.papun study cm besa la..jwb exam pun cm besa.
x ny abis segala impian n harapan nabila nk capai cita-cita.k.. la.cite nabila sampai takat ny je la..t klu da masa,nabila buat cite len lak erk..:)

wassalam

Khamis, 24 November 2011

Novel Keimanan Cinta

 

Keimanan Cinta~Munie Asra
Penerbit: Galeri Ilmu
Harga : RM18.00
Tebal : 276
ISBN : 978-983-097-333-3
Sinopsis:“Cinta kepada isteri kamu tidak seharusnya melebihi cinta kepada Allah dan Rasul.”
Mendengar kata-kata Tan Sri Koh, Alan tersedar. Dia lupa menyandarkan harapan hanya kepada Allah. Alan beristighfar, moga Allah tidak menarik kembali keimanan cinta kepada-Nya.

Fazura, seorang novelis muda memenuhi masa lapang di Rumah Anak Yatim Baiduri. Di situ, dia berkenalan dengan seorang lelaki Cina tua. Fazura tidak menyedari bahawa lelaki itu adalah Tan Sri Koh, seorang hartawan Malaysia.
Alan Koh, cucu Tan Sri Koh dipaksa berkahwin dengan Fazura. Sekiranya dia ingkar, datuknya mengugut untuk menarik kembali harta dan perniagaannya. Fazura menghidap leukemia tetapi merahsiakan penyakitnya daripada pengetahuan Alan kerana dia tidak inginkan cinta yang lahir dari simpati.
Pada saat Fazura dan Alan mula rapat, muncul Andy Azman, seorang pemuda yang Islam hanya pada nama, menaruh perasaan pada Fazura. Adakah Alan akan melepaskan cintanya? Mampukah Fazura bertahan dengan penyakit leukemianya? Mampukah Andy menghadapi ujian cinta dari-Nya?

Sedikit petikan bab:
Alan tidak dapat menumpukan perhatian pada bacaan. Kata-kata datuknya masih terngiang-ngiang di telinganya. Nampaknya datuknya serius kali ini. Datuknya benar-benar ingin melihat dia berkahwin.
“Granpa, she’s a Muslim. I can’t marry her.”
“You embrace Islam. Then, you will be a Muslim too.”
“What? Are you crazy?”Alan terkejut dengan kata-kata datuknya. Dia tidak sangka begitu mudah datuknya membuat kesimpulan – menyuruhnya memeluk Islam. Bukankah dulu datuknya sendiri yang selalu merendah-rendahkan Islam? Bukankah datuknya yang mengata Islam adalah agama yang ketinggalan zaman dan agama ekstrim?
“Granpa, I don’t believe in God.” Alan mengingatkan datuknya. Dia tidak percaya adanya Tuhan. “Do you think God really exist?”
“Marry her, then you will find the answer,” jawab Tan Sri Koh.
“If I refuse?” Alan menguji kesungguhan datuknya.
“Remember, I’m still alive. I can take back the company and donate all the asset to charity. I’m old already,” ugut Tan Sri Koh.
Nampaknya datuknya serius sekali. Alan tahu kalau datuknya sudah membuat keputusan, sukar bagi sesiapa pun untuk mengubahnya.
“Let me see her first.”Alan beralah.
Tan Sri Koh senyum.
“You will never regret, grandson,” Tan Sri Koh menepuk belakang Alan sambil menyanyi-nyanyi kecil. Cepat pula dia berubah apabila Alan menyatakan persetujuan untuk menemui Fazura. Ternyata gadis itu seorang yang penting bagi datuknya.
“I hope so,” dengus Alan sambil berlalu pergi

Centerkan Header

Nak tahu cara centerkn header..mai sini nabila nk ajar:)

Firstly pergi ke 'Dashboard' ------> 'Design' ------>'Edit HTML'




then, CTRL+F and cari kod di bawah ini..

/* Content



Copy code di bawah ini  and letakkan  dekat atas code di langkah dua..Ingat! letakkan di ATAS okay.. =)




.Header img {margin-$startSide:
auto;margin-$endSide: auto;}



Okay, da siapp pon..Kalau dah menjadi ape lagi..t buat ye..thnks...

Ahad, 20 November 2011

Khas Buat Pengunjung

assalamualaikum.

coretan ni khas buat pengunjung t.utama my followers.bg sape2 yg follow nabila,tlg gtau ye supaya nabila bley follow korang balik.nabila xmau sombong2 ngn followers2 nabila.bg nabila x follow balik 2,mungkin dsbbkn blog korang xley nak bkak..nty followers yg x dfollow,sila mai cek semula kt blog nabila.ok..nabila harap semua pengunjung yang dtg blog nabila sntiasa bermanis muka.xmau masam2 ya.gelak2 skit....tp xda plak bnda yg lawak yang ada kt blog nabila ny..hikhik.for all my followers,korang adalah my friend nabila...wlpn xbertentang mata.nabila memang akn follow balik owg yg follow nabila tp mungkin cpt mungkin lambat.klu lmbat 2 mungkn nabila xbka blog la...ades!!sori erk..k..bye

wassalam

Jumaat, 18 November 2011

The Wicked Duke Takes A Wife


From London’s ballrooms to its sizzling bedrooms, award-winning author Jillian Hunter spins a seductive dance of desire and breathtaking romance.

Lord Griffin Boscastle has no intention of ending his glorious career as a rakehell now that he has inherited a dukedom. Still, there are responsibilities he must discharge before his pleasures resume, including finding a bride, and depositing his incorrigible niece at a relative’s academy outside London. It is at this so-very-proper finishing school that flame-haired instructress Harriet Gardner awakens in Griffin emotions so dangerously intoxicating that he must avoid her at all cost. Yet when Harriet finds work in the townhouse where Griffin resides, her presence tempts him at every turn.

Harriet has survived London’s streets far too long to let an arrogant duke woo a bride he doesn’t want when she desires him for herself, and she has seen too much of life not to recognize a man ripe for redemption. But just as Harriet finds the perfect cure for His Lordship’s devilish ways, a vindictive enemy intervenes, and the duke whom Harriet has plotted to save suddenly becomes her devoted protector.


BY:JILLIAN HUNTER

Sabtu, 12 November 2011

kenangan pahit Smk Air Merah

assalamualikum

Nabila masih sedih dgn kejadian kelmarin yg menimpa budak2 sek nabila..
nabila rasa mcm xpercaya ja..nabila sedih sgt2 bila dpt tau yg ckgu siti hajar meninggal akibat kejadian tersebut.diorang kata,lps bas terbabas,diorang masih selamat.slps treler menghempap bas tu bwu bertambah teruk.nabila tak tau dh nk wt pa.nabila rindu sgt ngn ckgu 2..kejadian ni bwu kali pertama la yg t'jadi.11/11/11 adalah tarikh hitam yang menyebabkn kejadian t'sebut b'laku.nabila xley fokus langsung masa nk study sb kesiankn diorg..nabila harap nabila dpt terima dgn dugaan ni..rasa mcm xseronok lak pas ni sb keadaan dh xsama spt dulu.

ok..harap kesedihan nabila akn hilang...bye.

Jumaat, 4 November 2011

CERITE2X KU


 ASSALAMUALAIKUM..
LAMA X LETAK ENTRY DALAM BLOG NABILA...ALA,SPM LATAON NY..TU XSEMPAT TU.
SORI LA BAGI FOLLOWERS YG JALAN2 KT SINI.MESTI BORING KAN..HEHE..ENTRY NABILA KALI NY MESTI PASAL SPM JUGAK LA...TINGGAL LAGI 9 HARI NABILA NAK MENDUDUKU SPM..ALA..TAKOTNYE!!GETAR PERUT ABIH...TP YANG SYOKNYA SPM NABILA SAMPAI 30HB 11 TAON 2011 JE..TU YANG BEST TU..SEBAB SEKEJAP JE..XLAMA PON...TAPI NAK TUNGGU SAMPAI 30 HB TU SEKSA JUGAK LA...HUHUK.BAGI PENGUNJUNG2X YANG DATANG KE BLOG NABILA.DOA-DOAKN LA KEJAYAAN NABILA YE.INSYAALAH MOGA2X DOA KORANG DIMAKBULKAN...THEN,FOLLOW LA NABILA KALAU NK TAU RESULT SPM NABILA NANTI...IF NABILA DPT RESULT YANG ELOK MESTI NABILA UMUMKAN KT SINI.BUT KALAU NABILA DPT RESULT KURENG2X NYE,MAYBE NABILA SOROK2X JE KOT,HAHAK...OK..SAMPAI SINI JE LA ENTRY NABILA...LAIN KALI TULIS  LAGI.
  GOODBYE

Selasa, 25 Oktober 2011

Novel Cinta 365 Hari



Sinopsis
"Ruang waktu tak mampu mengusir rasa cinta yang masih ada"

Kata orang, cinta tidak mengenal siapa. Cinta itu perkara biasa bagi makhluk yang bergelar manusia. Mahu bercinta, ingin dicintai ... itu sudah pasti! Persis ombak dan pantai yang tidak ingin berpisah walau sesaat. Itulah CINTA!

Cinta yang mendalam pada Erynn membutakan matanya. Kali pertama bertemu, Darren Ho sudah jatuh hati. Perwatakan Erynn yang agak lurus mencuit hatinya. Kelembutan sifat Erynn meruntun jiwanya. Keikhlasan gadis itu menawan sanubari. Namun, latar belakang mereka yang jauh berbeza, apatah lagi perbezaan agama yang dianuti menjadi halangan besar buat mereka meneruskan hubungan.

Madam Ho sama sekali tidak mahu melepaskan Darren kepada Erynn. Maka, dia membuat muslihat untuk memisahkan mereka. Bagi mempertahankan nama keluarga Ho, Madam Ho memaksa Darren mengahwini Tania, gadis sebangsanya. Darren serba salah. Antara ibu dan kekasih, yang mana patut didahulukan? Mempertahankan cintanya atau terus menjadi anak yang patuh? Gila! Memang gila dibuatnya.

Dalam keterpaksaan, Darren memilih untuk mengikut kata ibunya demi maruah keluarga. Berkahwin dengan Tania tanpa kemahuannya. Tanpa kerelaannya. Namun Darren tidak berdaya menolak kemahuan keluarga walaupun hatinya masih tak mampu melupakan Erynn. Tidak sesaat pun dia melupakan kenangan cinta antaranya bersama Erynn.

Tania sedar yang suaminya, Darren tidak mencintainya. Hatinya sakit bila mengenangkan sikap Darren terhadap dirinya. Tiada kemesraan, tiada gurau senda mahupun kesefahaman dalam rumahtangga nya. Yang ada sikap pemarah Dareen. Begitukah Darren yang dikenalinya sekarang? Hati nya walang apatah lagi bila mengetahui Darren masih mencintai Erynn.

Tanpa diduga, Tania menghidap sejenis kanser yang menyerang sebahagian sistem imunisasi manusia. Kanser itu dikenali sebagai ' Non-Hodgkin's limforma atau ATLL ( Adult T-Cell Leukemia) dan memerlukan pemindahan sum-sum tulang.

Erynn bertekad membantu Tania. Setelah menjalani pemeriksaan dan didapati darahnya sesuai untuk pemindahan sum-sum tulang untuk Tania. tetapi Erynn mahu identitinya dirahsiakan.

Tania mula sembuh setelah pemindahan sum-sum tulang dilakukan. Tetapi tidak lama apabila Tania pengsan kembali. Dan di dapati Tania mendapat jangkitan kuman. Dan tiada ubat untuk penyakitnya itu. Akhirnya, Tania meninggal dunia.

Setelah segalanya berakhir, Darren bertekad mengejar cintanya. Apatah lagi Cindy, adiknya juga jatuh cinta pada seorang jejaka melayu. Madam Ho jugak sudah lembut hati. Menyedari Erynn adalah seorang gadis yang baik dan sanggup berkorban untuk orang lain. Dan cinta mereka kembali bertaut dan mereka akan disatukan setelah 365 hari bercinta.

Penulis   : Norzailina Nordin
Terbitan : Alaf 21
Point      :4/5

Isnin, 24 Oktober 2011

Seo Hyun ku

comey tak dia ni...?
nama dia Seo Hyun..dr kumpula SNSD..
comey an...sweet nya...

Khamis, 20 Oktober 2011

Countdown SPM

SPM TINGGAL LAGI
HARI

MASA PALING SUNTUK BUAT AKU.

ADAKAH AKU DAH BERSEDIA?

Khamis, 13 Oktober 2011

Kegetaran Di Jiwa

ASSALAMUALAIKUM...
dh lama ak x tulis entry sal ak..haha...ak ny lam proses nak ambik SPM taon ny..
whoa!!getar abis perut ak...spm amt penting buat ak.law x berjya,musnah harapan ak.
papun ak still da masa tuk study.tggl lg 30 hari ak nk menjalani peperiksaan yg amat menakutkn ak.
spm ny la yg nk tentukn kerjaya ak..harap ak dapat mnjawb soalan dgn mudah..
subjek yg ak amik lak bknnya senang..sakit kepala diperahnya..emm..
tp subjek ny mudah la ak nk melanjutkan pelajaran ke mana-mana...
target ak-nk p UITM atau KOLEJ MATRIKULASI.
kalau target ak x dapat terpaksala ak masuk tingkatan 6..
harap-harap dapat lah........huhu.

ok..SEKIAN...

Novel Buatmu Kekasih

TAJUK : BUATMU KEKASIH PENULIS : Aisya Sofea HARGA : RM19.90 HaLAMAN : 588 ISBN : 00
Sinopsis Belakang Buku:Tanpa Fikri, dunia Ika tidak bermaknaTiada Lukman, betapa sepinya hati Farah.Betapa getir dugaan, Fuad tetap milik Umairah.Meski bertahun terpisah, hati Zainal hanya untuk Kay.Dan cinta suci Hanif, adalah memori terindah Intan Azureen.
Tahun berlalu... kini Ika, Farah, Umairah, Kay dan Intan sedang meniti alam kedewasaan. Walau jauh di sudut hati mereka mengharapkan kebahagiaan, namun hakikat kehidupan bukan seindah yang diaharapkan. Ada jiwa yang terluka, ada perasaan yang tersentuh, ada hati yang merana. Namun, dengan kekuatan kasih sayang, segala dugaan cuba diatasi sebaik-baiknya.
BUATMU KEKASIH, menggambarkan betapa akrabnya kita dengan watak-watak dalam karya terdahulu hingga merasakan bahawa mereka turut menghirup udara yang kita hirup, tinggal di bawah langit yang sama dan juga berlampukan sinaran bulan yang satu

Novel Jendela Hati



Sinopsis : JENDELA HATI
Harga kesetiaan seorang lelaki bernama suami begitu mahal nilainya pada insan bernama Lukman Hafizi ini. Setelah pemergian isteri tercintanya, Sarah, hari-hari yang dilaluinya tidak lagi seindah semalam. Dia terus hanyut dalam lamunan khayalannya.

Kepulangan Farah, kembar seiras arwah isterinya tidak mampu menggugah selaut kenangan bersama arwah isterinya. Farah pula tersepit dengan wasiat terakhir kakaknya serta dilema perasaannya sendiri. Dia pasrah akhirnya.

Benarkah 'ganti tikar' yang berlandaskan 'keterpaksaan' bagaikan embun di hujung rumput; memakan diri sendiri akhirnya. Apakah ini harga yang perlu dibayar untuk sebuah pengorbanan? Hayatilah falsafah yang tersirat di sebalik mesej yang tersurat ini.
Harga : RM 14.00
Halaman :344

Selasa, 11 Oktober 2011

Letakkn Lagu Dlm Blog

Tutorial macam mana nak letak lagu dalam blog [youtube]



Assalamualaikum,

atas request dari kawan, nabila tunjuk ajar pula macam mana nak letak lagu dekat blog guna youtube punya video.

Pilih je mana-mana video yang nak buat background music dalam blog. Dan lepas tu klik pada share button youtube tu, dan pilih pula embed. Nanti dia akan kasi code untuk letak pada blog.

Nanti akan ada 4 kotak yang kosong perlu di tick mana pilihan korang jenis player youtube tu. jenis yang baru ke, jenis yang coding lama ke segala bagai. Dalam hal nak edit youtube player tu jadi tak muncul + nak automatik play, nabila suggest korang pilih yang old embed code punya. sebab itu je yang nabila tau. hik hik.

dah ? okay ini contoh embed code yang nabila amek. [ustaz azhar idrus] huah huahh
<object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uXOzS8679eE?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uXOzS8679eE?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>

Yang bahagian nabila highlight kan warna oren tu dia punya url terus direct ke website dia. Tak reti nak habaq lagu mana. So, kalau nak buat youtube player tu play sendiri, tambahkan code ini dekat belakang tempat yang nabila highlight kan tu, ini code dia yang perlu di tambah

&autoplay=1
So kesannya, akan jadi macam ni lah, kalau risau salah lagi kan.

<object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/uXOzS8679eE?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/uXOzS8679eE?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object> 
Jangan risau betul atau tak coding tu. InsyaAllah akan jadi punya. hehe.

lagi satu. Itu kalau nak tunjuk video dia. So kalau korang nak biar youtube player tu tunjuk dia punya tempat buffer dengan play/pause button. Tukarkan dia punya height yang nabela dah highlight kaler hijau tu kepada 25

Kalau nak dia dissapear macam spiderman sembunyi bawah bangunan, 0 kan saja height ngan width tu. apa apa persoalan, tinggalkan persoalan anda di ruangan komen. ok ?

p/s: lupa nak habaq. lepas dah siap coding semua tu. just copy paste letak la dekat tempat mana yang korang rasa nak letak. especially dekat bahagian design yang tambah design under html tu lah. okay?

                           SELAMAT MENCUBA

Khamis, 6 Oktober 2011

Novel Ilham Hati

SINOPSISRIAN sama sekali tidak pernah membayangkan hidupnya akan berubah dalam sekelip mata. Namun, itulah yang terjadi apabila dia terjaga pada suatu hari. Kemunculan Hanif yang diperkenalkan sebagai suaminya amat mengejutkan sedangkan dia sama sekali tidak mengenali siapa lelaki itu.

Retrograde amnesia! Sejenis gangguan terhadap memori selepas berlakunya sesuatu trauma. Itu kata doktor yang merawatnya setelah dia terbabit dalam satu nahas jalan raya. Itulah juga punca dia tidak mampu mengenali suami sendiri.

Lantaran keliru dengan apa yang berlaku, Rian nekad mahu mencari jawapan. Penemuan sebuah jurnal hitam akhirnya berjaya menemukan jawapan. Sayang seribu kali sayang, di saat perasaan kasihnya mula bertunas, dia dikecewakan. Hanif ternyata berdendam atas apa yang pernah berlaku seolah-olah tidak mahu Rian wujud dalam hidupnya.

Lantas, apa perlunya Rian membina kenangan lalu jika sekadar untuk dimusnahkan oleh lelaki itu? Adilkah dia dihukum sedemikian rupa

Novel Akhir Sebuah Cinta

Apalagi yg ada pada diri seseorg wanita itu melainkan maruah dan harga dirinya. Seandainya kedua-dua itu dirampas, dia sudah tidak punyai apa2 lagi. Dia hanya mempunyai jasad yg bernyawa tanpa apa2 harga. Mimi Atia sedih! Mimi Atia terluka dgn apa yg berlaku. Tetapi masa tidak dapat diputar kembali. Dan dia telah kehilangan segalanya.

"hai, baru sekarang nak balik. Keluar dgn lelaki lepas tu dua hari kemudian baru nak tunjuk muka. Hebat perangai ustazah ni. Macam mana? Tuan Ezairy kau tu bawak kau ke Phuket ke? atau bawak kau ke Golok? Tak sangka ya, diam2 ubi berisi!" Tengku Khuzairi tiba2 berkata.

Dia... lelaki yg telah disyaki membunuh. Dia... lelaki yg banyak menyakitkan hati aku. Dia... lelaki yg pernah menengking aku. Dia... lelaki yg sering membuatkan aku menangis. dan dia... banyak melukakan hati aku. Dgn tiba2 air mata Mimi Atia menitis. Tengku Khuzairi... kenapa kau perlu datang dlm hidup aku.

Tolonglah Atia, cermin diri kau dulu. Kau siapa? Kau hanya seorg gadis kampung yg tak ada apa2. kau sepatutnya tahu Atia, kau akan menyebabkan abg aku dipandang hina. Kau akan musnahkan kehidupan dia. Kau mahu ke tengok abang aku kena sisih dgn saudara mara aku.

Novel Andai Itu Takdirnya

sinopsis penuh disediakan oleh Good Reads:

Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri yang pada ketika telah mula ada getaran buat Aleya.

"Salahkah Leya mencari sedikit bahagia? Mengapa Leya tak pernah dapat merasainya? Hina sangatkah Leya sebab beribu dan berbapakan orang miskin? Memang Leya miskan tapi Leya juga jugak ada maruah diri."

Terjadinya suatu perkara yang menyatukan mereka. Tapi kerana terlalu ego, sombong dan mementingkan darjat, begitu hina Aleya dilayan Syed Aizril.

"Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak-anak saya juga telah menjadi anak yatim sebelum masanya. Sembilan bulan saya mengandung mereka tanpa suami di sisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling."

Kuasa cinta, tiada siapa yang dapat menghalang. Mereka kembali bersatu atas penyesalan Syed Aizril. Ketika ingin menyulam bahagia dan menyemai kasih antara dua hati, munculnya Sharifah Emilin, sepupu kepada Syed Aizril yang membuat onar. Sharifah Emilin yang penuh di hatinya dengan ego, bongkak dan iri hati ingin menunaikan dendamnya pada Aleya yang dianggap merampas Syed Aizril yang konon dianggap sebagai kekasihnya. Namun, di hati Syed Aizril, hanya Aleya yang bertakhta.

"You dengar sini Zril, dendam I tak habis kat sini. I bersumpah, I akan pastikan hidup you musnah...musnah sebagaimana you musnahkan hidup I. I takkan lepaskan you. You tetap akan jadi milik I. I janji Zril, I janji."

Namun, ada kalanya cinta mereka teruji di tengah jalan. Kerana keegoan seorang lelaki yang menuncak, Syed Aizril telah melakukan kekhilafan yang hanya merugikan dirinya sendiri dan hampir-hampir menyebabkan dia kehilangan cinta sucinya.

"Leya jangan tinggalkan abang. Kembalilah sayang, kembalilah. Jangan teruskan perjalanan itu. Berilah abang peluang untuk membahagiakan Leya. Hentikan perjalanan itu sayang, pandanglah ke belakang walaupun cuma seketika."

Salahkah Aleya kerana memilih Syed Aizril dalam hidupnya?

"Namun dia terleka sebentar dengan kebahagiaan palsu yang diciptakan oleh suaminya. Habis manis sepah dibuang. Dia akhirnya menjadi pengemis cinta pada suaminya sendiri. Akhirnya dia telah terluka untuk kedua kalinya tetapi kali ini kelukaannya lebih dalam hingga meragut nyawanya sendiri. Itulah kisah perempuan yang bernama Nur Aleya binti Idris."

Cinta...cinta telah menjadikan Aleya, gadis yang pendiam dan berperibadi sederhana, seorang yang kuat, tabah, tegas dan berani, walau dalam hatinya penuh cinta dan kasih.

"Selama aku miniti liku-liku kehidupan yang penuh onak dan duri ni, aku tidak pernah pasrah dalam hidupku. Andai itu takdir-Nya sebelum menggapai bahagia aku redha. Namun sampai waktu apabila aku tidak mampu bertahan lagi, hatiku lebih keras dari kerikil."

Cinta...cinta telah mengubah Syed Aizril yang ego dan sombong kepada seorang yang sangat menghargai cinta dan kasih sayang.

"Leya, abang janji dengan nama ALLAH abang akan menjaga Leya hingga ke nafas yang terakhir. Percayalah sayang. Leya takkan keseorangan lagi. Abang sayang Leya dengan penuh hati abang."

Jumaat, 30 September 2011

Letak shoutbox di blog

tutorial ni khas buat new blogers . . 
hampa letak la shoutbox ! susah nak tinggal jejak ni

ok untuk pasang shout hampa kena daftar shoutMix dulu
KLIK SINI untuk daftar shoutMix  korang tu

lepas dah isi benda alah tu , hampa jgn lupa tick . . tengok kt bawah ni.
dh siap kan . . 
kalau hampa nak shout hampa tu berstyle dengan colour

 pergi SETTING > STYLE & COLOUR ~
 ubah lah ikut cita rasa yang hampa nak lepas tu SAVE, then pergi semula ke SETTING copy kod  yang Nabila tunjuk gambar kat bawah ni :)

faham tak . .hehe . .


  •  hampa pergi Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript
  •  letak kod yang korang copy tadi dalam kotak kosong HTML/JavaScript

                                          dah habis..k...selamat mencuba...

Memasang hidden shoutbox

ok..ni nk tunjuk khas for new bloggers...
cara-memasang hidden shoutbox...
               copy saja semua di bawah ni
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://2.bp.blogspot.com/_tgUOxznghPA/S6oTtXCIvbI/AAAAAAAAAbU/ZAaskiVstr8/s400/Shoutbox+tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTBOX DI SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

                kod shoubox=ambil kod shoutbox korang

Khamis, 29 September 2011

Ombak Rindu

IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya.

Novel Adam dan Hawa

Ain Hawani, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangkaburuk, mentebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pun diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam paksa dan tanpa rela.

Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri. Adam yang ditinggalkan, menghitung hari-hari nan sepi. Setiap saat rindunya terus melimpah. Namun Ain tidak pernah berpaling melihat cinta yang mekar di hatinya. Ah..Adam pasrah! Semua itu salahnya kerana tidak berani memaknakan kata-kata.

Setelah lapan tahun pergi dan menanti, Ain dan Adam dipertemukan di depan pintu Majidilharam. Bagi Adam, kebetulan ini memang didoakan sekian lama. Ain pula terus membenci dan menganggap ikatan mereka sudah terputus. Hanya lafaz Adam yang ditunggu. Tapi tegarkah Ain?

Sejak petemuan itu, hati Ain terbolak-balik. Nafasnya bagai berombak, perasaannya jadi gementar dan hidupnya sudah tidak keruan hanya kerana Adam. Benarkah dalam hati ada cinta? Tapi keegoannya cuba menidakkan. Ingin diluah, mulut tak terkata. Ingin disimpan hati tak tertanggung.

Bagi Adam, dia tetap menanti Hawanya biarpun lapan tahun lagi....

Seteguh Kasih Aina Najihah

Aina Najihah seorang gadis bertudung, berpendidikan Diploma Pengurusan Perniagaan dari UiTM Shah Alam, berusia sekitar 26 tahun. Sepanjang zaman kanak-kanak dan remajanya, dia membesar di rumah anak-anak yatim biarpun ada khabar-khabar angin yang mengatakan ibunya masih hidup dan berada di Indonesia.

Semasa meniti usia awal dewasa, Aina Najihah menyimpan perasaan cinta terhadap seorang warden asrama Anak-anak Yatim Darul Fikriyah iaitu Ameer Mulhim. Ameer Mulhim merupakan warden di asrama tersebut serta sedang melanjutkan pelajaran dalam Program Master Al- Quran Dan As- Sunnah di sebuah universiti tempatan . Biarpun sering bertemu atas urusan kebajikan namun mereka tidak pernah mengungkap perasaan masing-masing

Bersama teman serumahnya, Khairunnisa’ atau Roon, Aina Najihah berkerja di sebuah hotel yang di tadbir oleh Encik Khairul. Pergolakan di tempat kerja bermula apabila Encik Khairul tidak senang dengan Aina Najihah yang merupakan pekerja kesayangan ibunya, Puan Mawarni Hakimi. Aina Najihah sering dimarahi Encik Khairul sehinggalah berlaku satu konflik antara dirinya, Encik Khairul dan Tuan Mokhtar, pelanggan tetap Hotel Mawar Biru. Akibatnya, Aina Najihah telah dipecat dari jawatan Ketua Pegawai Pemasaran berdasarkan fitnah rekaan individu-individu yang cemburu dengannya. Aina Najihah tidak mudah patah semangat. Sejak itu Aina Najihah mula merancang bidang perniagaan yang ingin diceburinya.

Membesar sebagai anak yang tidak pernah menemui kedua ibu bapanya, menyebabkan Aina Najihah sering kesunyian dan menggendong pelbagai persoalan tentang sejarah silamnya yang masih tak terjawab. Bagi mengisi kekosongan hatinya, Aina Najihah sering melakukan kerja amal di Asrama Anak-Anak Yatim Darul Fikriyah. Setelah dipecat dari kerjanya, Aina Najihah berkerja di rumah anak yatim tersebut.

Pada suatu hari, Aina Najihah menerima ‘sms’ pelawaan dari Ameer Mulhim agar menemani dirinya dan makciknya untuk membeli barang-barang di Kuala Lumpur. Lantaran terlalu gembira dan mengandaikan Ameer Mulhim mungkin mahu memperkenalkan dirinya dengan makciknya ( Ameer Mulhim juga tiada ayah dan ibu) maka Aina Najihah bersiap-siap untuk pergi ke Kuala Lumpur .

Rupa-rupanya jangkaannya meleset. Rupa-rupanya Ameer Mulhim bakal bertunang dengan seorang wanita lain dan akan bernikah dalam masa dua bulan dari tarikh pertunangan. Sejak mengetahui berita itu, Aina Najihah berasa sungguh hiba dan kecewa. Aina Najihah berusaha melupakan Ameer Mulhim namun ternyata sukar.

Dalam masa yang sama, Aina Najihah didatangi seorang makcik yang mengaku pernah memelihara Aina Najihah semasa kecil. Makcik itu memulangkan seutas rantai lama kepada Aina Najihah kononnya rantai itu milik ibu Aina Najihah.Sejak dari hari itu, Aina Najihah sering mengalami mimpi yang pelik. Dia juga mula sakit-sakit. Beberapa kali berubat dan pernah masuk hospital, akhirnya Aina Najihah bertekad mahu mencari ibunya sendiri di Medan Indonesia.


Pelbagai cabaran dilaluinya di Kota Medan.
*Namun, dapatkah Aina Najihah mencari ibunya?
*Bagaimana pula impian cintanya terhadap Ameer Mulhim? Adakah hubungan Ameer Mulhim dengan wanita pilihannya akan terus bahagia?
*Selain itu, adakah Encik Khairul akan tersedar dari kesilapannya memecat Aina Najihah kerana ikutkan rasa hati atau dia akan terus menganiaya Aina Najihah?
*Bagaimana pula dengan derita penyakit misteri yang menghantui Aina Najihah?
*Setelah dipecat dari Hotel Mawar Biru, Aina Najihah pernah bertekad akan membuka satu perniagaan? Tercapaikah hasrat murninya itu?

'Seteguh Kasih Aina Najihah' adalah sebuah novel kemasyarakatan dan kehidupan, juga menyelongkar masalah anak-anak yang tiada ibu dan bapa, membuka minda tentang kekuatan doa sebagai satu senjata mukmin, mengenengahkan bagaimana syaitan menganggu perjalanan hidup manusia, menjengah ke Kota Medan dan mengenali suasana masyarakat di sana, Seteguh Kasih Aina Najihah adalah sebuah novel yang sarat dengan kisah cinta sejati dan sarat dengan mesej yang membina minda dan rohani.

Khamis, 15 September 2011

novel anugerah cinta


Cinta yang ada pada hati adakalanya satu, tapi boleh jadi dua. Kadangkala boleh pergi kepada cinta ketiga, keempat dan kelima.

Tapi pada diri gadis kacukan Roman ini, cinta pertamanya sudah kuat seperti tembok besi, inikan pula ingin membuka cintanya buat kali yang kedua. Seorang anak gadis yang mengunci cinta pertama di hatinya begitu dalam sehingga sukar untuk dibuka untuk insan lain. Haikal, cinta pertamanya ini pernah hilang dengan tiba-tiba satu masa dahulu, kemudian tiba-tiba muncul semula. Tetapi hadirnya hanya untuk menagih kemaafan atas baki kesilapan yang ditinggalkan. Namun, kemunculan itu tidak berpanjangan...

Jika rumah gadis lain yang sebaya dengannya indah dihiasi belaian ibu dan ayah, cantik dihamparkan permaidani kasih dan sayang, tapi rumah lindungannya sentiasa berpaksikan kesengsaraan dan kisah hitam. Puan Muna dan Rozana manusia yang bertopengkan syaitan menyeksa gadis ini. Namun dia reda kerana masih punya seorang abang tiri yang sayangkannya.

Pergi ke dunia pengajian tinggi, hadir pula seorang lagi jejaka kacak dan tampan yang cuba menguntum kasih di hati gadis yatim piatu itu. Pelbagai pergolakan dialaminya sehingga hilang kewarasan diri dan membuatkan gadis itu tumbang dan tidak mampu berdiri kuat lagi. Hanya rakan-rakan sahaja yang mampu memimpinnya kembali teguh berdiri. Belum sempat dia bernafas lega, ada lagi dugaan yang mendatang. Jika dicucuk duri sudah terasa pedihnya, inikan pula hatinya seperti dibelah pisau. Darah dan dagingnya dimamah oleh kecurangan dan kecemburuan sahabat baiknya sejak di zaman sekolah. Hayatilah pergolakan kisah suka dan duka, gelak dan tawa di dalam Anugerah Cinta.

Sabtu, 27 Ogos 2011

saLAm LEbaraN


Beningkan hati dengan dzikir
Cerahkan jiwa dengan cinta
Lalui hari dengan senyum
Tetapkan langkah dengan syukur
Sucikan hati dengan permohonan maaf
Selamat hari Raya aIduL Fitri
TaqobbaLallaHu minNa wA MinKuM
Minal AidziN WaL FaidziN
Mhn MaaF LahiR n BaTiN

Bila masa sekarang
tidak menyilaukan
pandangan masa depan
Bila kesenangan sesaat
tidak membuat lupa
kebahagiaan jangka panjang
Pantaslah kita berbahagia atas jiwa
yang sehat dan dewasa
setelah sebulan dilatih
menahan diri dengan puasa.
Selamat Hari Lebaran
Mohon maaf segala kesalahan

Gema takbir di hari raya
Bolehlah buat kita gembira
Namun berlalu bulan puasa
Pergilah 1000 bulan pahala
Selamat lebaran
Semoga Allah mengijinkan
Bertemu Ramadhan tahun depan



Jumaat, 26 Ogos 2011

"PUISI" CINTA ILLAHI.....


Bismillah.. Ikhwati fillah.. Kalau manusia benar-benar sudah cinta kepada Allah tanpa halangan apapun dalam dirinya insya allah akan merasakan rindu sangat ingin bertemu dengan Nya... Tapi adakalanya kita bertanya apakah kita ini sudah siap atau lum bertemu dengan yang Maha Esa.?nah ini yang harus ditanamkan dalam jiwa hati en pikiran kita.. Di ibaratkan Kita seorang kekasih yang mencintai seseorang.. Nah mau ga seh kita bertemu dengan orang yang kita cintai dalam keadaan ga bersih{kotor} dari lumpur.. Pasti tak inginkan itukan.. Hmm.. Begitu juga Allah inginkan hambanya bertemu dengan kesucian walaupun kita tak tahu kita sudah suci atau belum saat meninggal tp memang itulah jaminan Allah bagi orang yang ingin bertemunya harus bersih. Wallahu'alam.. Semoga kita dikumpulkan saat padang mahsyar kelak dalam golongan orang yang cinta kepada Allah sebenar benarnya cinta Pada Nya.. Amin ya robbal alamin.. Selamat beraktifitas semoga selalu diberkati berkah dan maghfirah Nya. Amin Ya Robbal Alamin... Berusaha.berdoa en tawakkal selalu dalam hidup key.. Insya allah. Stay smiling at our life key. Wasalam Rizki Brother in Islam

HARI RAYA AIDILFITRI

Hari Raya Aidilfitri (Arab: عيد الفطر; 'Ayd al-Fiṭr; "perayaan fitrah") disambut pada 1 Syawal tahun Hijrah. Perayaan tersebut juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah, dan Hari Lebaran. Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia tidak kira bangsa sama ada Melayu,India-Muslim dan lain-lain bangsa di seluruh dunia yang beragama Islam bagi menandakan berakhirnya bulan Ramadhan yang mana umat Islam telah menjalani ibadat puasa dengan tekun. Ia merupakan antara dua perayaan terbesar bagi umat Islam, selain Hari Raya Korban.
Hari Raya Puasa bermula melalui dua cara; iaitu melalui rukyah (melihat anak bulan) ataupun secara hisab(kiraan). Sekiranya melalui rukyah, apabila anak bulan kelihatan, ini menandakan bermulanya bulan Syawal, iaitu bulan ke-10 dalam Takwim Hijrah Islam. Di Malaysia, anak bulan akan diperhatikan oleh pegawai bertugas pada sebelah petang hingga waktu maghrib di beberapa tempat strategik.

PERSIAPAN:
Di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri disambut dengan meriah. Berminggu-minggu sebelum perayaan tersebut menjelma, suasana persiapan menjelang Aidilfitri telah dirasai. Pusat-pusat membeli-belah akan mengadakan jualan murah dan dihiasi dengan perhiasan secara besar-besaran. Lagu-lagu raya juga akan diputarkan di radio dan di televisyen. Rancangan-rancangan yang berkisarkan Aidilfitri akan ditayangkan. Bank, sekolah, dan premis-premis perniagaan akan ditutup selama beberapa hari sehingga seminggu sempena Aidilfitri.
Di jalan raya utama dan lebuh raya di seluruh negara, kesesakan akan berlaku akibat kebanjiran warga bandar yang pulang ke kampung halaman untuk menyambut Aidilfitri bersama-sama sanak saudara dan kaum keluarga. Fenomena ini juga dikenali sebagai Balik Kampung.

Khamis, 25 Ogos 2011

lOve qOutes

A-Alliance

Cinta itu lahir dari penyatuan dua hati...

B-Brighten

Kehadiran cinta mampu menerangi hidup yang suram

C-Caring

Namun cinta tidak bermakna andai tidak saling mengambil tahu antara satu sama lain.

D-Dear

Ini kerana orang yang di cinta adalah orang yang paling penting dan disayangi.

E-Enhance

Oleh itu, biarpun cinta ada di hati, namun harus tetap perlu berusaha untuk menambahkan lagi kasih sayang yang ada.

F-Forever

Agar cinta akan kekal untuk selamanya.

G-Good

Untuk menjadi pencinta yang sempurna harus menjadi kawan yang baik pada pasangan.

H-Honest

Jujur dalam percintaan.

I-Intelegent

Bijak dalam menentukan mana yang baik untuk si dia.

J-Joke

Ceriakan hidup si dia dengan gurau dan senda.

K-Kind

Hati perlu sentiasa bersih dan luhur dalam percintaan.

L-Loyalty

Setia pada yang satu.

M-Manner

Sentiasa menjaga tingkah laku dan maruah diri.

N-Need

Dan perlu sentiasa ada rasa saling memerlukan.

O-Objective

Seperti hidup dalam percintaan juga harus ada matlamat dan tujuan.

P-Passion

Untuk mencapai matlamat harus ada keinginan dan kesungguhan.

Q-Quality

Cinta yang berkualiti adalah cinta yang ikhlas bukan kerana simpati atau kerana terpaksa.

R-Responsibility

Dari keikhlasan, akan lahir rasa tanggungjawab.

S-Survive

Untuk terus hidup memperjuangkan cinta yang dibina agar sentiasa bahagia.

T-Tolerate

Sikap tolak ansur harus ada.

U-Unpredictable

Kerana setiap orang sukar diduga, jadi perlu sentiasa bersedia mengahadapi sebarang situasi yang tidak di jangka.

V-Valuable

Sentiasalah menghargai cinta kerana cinta itu amat bernilai dan bukan boleh dijual beli.

W-Wish

Cara terbaik mengatasi si dia adalah cuba menunaikan apa sahaja yang di inginkan dari kamu.

X-X Factor

Kerana kekuatan cinta adalah pengorbanan.

Y-You

Yang kamu lakukan.

Z-Zero

Dan tidak pernah mengecewakannya walaupun secebis kuman

Jumaat, 5 Ogos 2011

kisah NabiLA


hye...dh lama nabila xentry kt sni..hehe.ewm..nabila ni skr dh jd solo dan akn jadi solo smpai umo nabila 24tahun.24 tahun nabila akn trus carijodoh nabila dan cinta sejati.wat masa sekarang nabila akn tumpukan sepenuh perhatian kat kejayaan nabila di masa depan.nabila harap nabila akn berada dalam jalan yang lurus dan xkn bengkok2 lagi.pa yang nabila maksudkan,nabila xmau terpesong lagi dgn cinta palsu lelaki.nk kta nabila meluat kt dk laki,da la jgak nye.tapi nabila still kwn la ngn dak laki.ewm..dulu masa nabila pts cnta,parah jgk la hati ni.tapi bila dh wt solat hajat,hati nabila kembali tenang.syukur alhamdulillah la...k..entry dh abis.bye...

Sabtu, 30 Julai 2011

TRIAL SPM

WHOAAAA!!!LG SEMINGU LBIH AK NK DUDUKI TRIAL SPM.GETAR POWN DA..PA YG AK STUDY SELAMA NY ENTAH MSUK KE X LAM OTAK AK ENTH X.TKOT GILER!!TP KENA COOL SBB XLEY STRESS2.NTY SUMA YG AK STUDY ILANG.14/8 ADALAH HARI TRIAL SPM YG AK NK TNTUKAN SAMA DA AK DH BYK STUDY KE BLUM...KESABARAN AK KDANG2 TERUJI GAK LA MASA STUDY.KDANG RSA MCM NK PTUS ASA JA..KENA BANYAKKAN STUDY.WHOAAAA!!JGN AQ JD GLA DH LA.KENA BYKKN BERSABAR LA..ERM..TENANG2.

Khamis, 14 Julai 2011

tarGEt SPM


assalamualaikum....aq ny nk amik spm taon ny..aq lak amik aliran sains tulen.subjek yang aq bjaq skunk bio,kimia,fizik n addmath...subjek2 ny la yg bg aq cabaran coz susah n kna study anytime.xley wt xtw ja.x ny hasrat aq nk g 'u' xtecapai la.14ogos ny aq da percubaan spm..aq dh bersedia dh la.aq arap2 aq dpt keputusan yang terbaik dr sblm ny.tkot gak la.terketaq-ketaq pown da.huh!!lw aq xberjaya spm ny,musnah harapan aq..bkn aq ja la tp mak n ayah aq.SPM amt penting wt masa depan aq.keputusan spm juga penting untukkerjaya aq di masa depan.aq xmau jadi penganggur.aq xmau dok saja n xmau jd suri rumah.aq nak cari duit sendiri atai hasdil titik peluh sendiri.aq xmau susahkan mak n ayah aq dlm perbelanjaan aq bila aq dh dewasa.ny la segala harapan aq.harap tercapai la serta cita-cita aq.mudah-mudahan cita2 iaitu kejuruteraan kimia tercapai..amin..
.

Jumaat, 10 Jun 2011

DiArikU


sebuah diari tempat untk kta meluahkan rasa ksedihan yg kta alami..aq selalu meluahkn segala2nya di diariku.bleh gak hilang rasa kesedihan aq ny.aq dh tiada tmpt untk ngadu,tiada tmpat untukluahkn rsa isi hati ini.hanya diari lah yg mmbantuku untuk melegakan sedikit ksdihan aq..bkn ksdihan sja,kgmbiraan aq juga diluahkn di tmpt yg b'nama diari.ewmm...tidk ny pening kepala aq bla da mcm masalah yg xdpt dselesaikan..segala masalah aq hnya dpt dselsaikn dgn cara perlhn2..huh..

Rabu, 1 Jun 2011

CiNtA sEjAtI

cinta ibarat ombak...kadang2x tenang kadang2x gelisah..byk dugaan yg perlu diharungi utk mengekalkan hubungan trsbut.sukar utk kta cari cinta yg sejati kerana pada zaman sekarang cinta sebegitu sudah lapuk oleh para remaja zaman ini..jgnlah kita brputus asa utk mencari cinta sejati.jikalau sudah ditemui,jagalah ia baik2 krn ia xkn dtg semula..huhhh!!aku harap insan sederhana spt aku akn temui cnta sejati dan aku janji aku akn jga cnta sejatiku hngga akhir hayatku..betapa indahnya jikalau cinta t'sebut diiringi dgn sebuah perkahwinan..whoaaaa!!inilah dinamakan jodoh yg hadir drpd Allah swt...

Ahad, 22 Mei 2011

toDay...sUNDay..22 mei 2011

ai...lma xupdate blog..hehe.besa la spm taon ny.2 yg ssh kit nk bkak.emm.aq bwink la bape ary ny.dh jd single.tp single la g best kn.kple xbest st g rosak pala...pening pon da bub kan pkiq bnda2 xpntg..huhu..arap xkpel la cmpai lps spm nty.but aq da gk mnt kt sowg bdk ny..2 la owg kta scret admire.emm..sal periksa dh 2mnggu dh la aq periksa..tp skit ty gk la bub dh stgh soaln xreti nk jwb..emm.sejarh sush gla mcm nk t'cbut pala gn otak2 aq ny.nsib bak x t'cbut g..k la cmpai ny ja bub adek aq kacau..erghhh..xley la nk bkak blog lma..tension btoi!!

Sabtu, 7 Mei 2011

tuisyEn jumAAt

ari tsyen yg paling happy adalah ary jumaat coz tsyen bio.aq mmg mnt sgt subjek bio but aq xley nk skor.pape pun aq akan ttp usaha spya aq dpt A dlm subjek bio.ari jumaat gk aq tsyen dk gn my best fwen iaitu putri.dh 4 bulan aq kwn gn dy..best gk la dpt kwn gn wlpn b'lainan sek.aq gn dy bg penuh p'hatian bla ckgu mengajar d dpn.time bio mmg aq semangat gla la.aq arap dpt la aq skor lam bio ny.xmau la angan2 ja.angan2 nk wt pa..hhe.

Selasa, 12 April 2011

new blog

hai semua..ny blog bwu ct nabiella or nabilagurlz.blog lma dh rosak..nth la jd pa kt blog lma 2.cdey toi la bla dpt tau yg blog lma rosak..blog lama 2 da byk cte2 about nabila.nk wt cm na,dh nsib malang nabila kn.blog bwu ny mybe lmbat kit nk bina atau nk tulis catatan..sb taon ny nabila cbuk sgt.nabila nk amik spm.jd jarang kit bkak internet.arhh...twok gl la.papun da msa t'luang,nabila akn cite kn at cni..hehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...